Dość często osoby trenujące, które nie osiągają zadowalających rezultatów na siłowni, tłumaczą się kiepską genetyką. Jednak czasem zamiast genów po prostu chodzi o podstawy, gdzie jak okazuje się, osobnik nie ma zbilansowanych posiłków, a sama dieta znacząco odbiega od tego, co sprzyja kształtowaniu sylwetki. Również kwestia treningu, pozostawia [...]
Liczba osób z otyłością wzrasta, a wszelkie próby mające na celu spowolnienie tego wzrostu jak dotąd nie są szczególnie skuteczne. Promowanie zdrowego stylu życia, aktywności fizycznej, ograniczanie cukru i żywności przetworzonej w diecie, spożywanie większej ilości warzyw i owoców i wiele innych zaleceń zdaje się wlatywać jednym uchem, a [...]
[...] związaną z testosteronem. Trzydzieści procent z 66 mężczyzn nie było w stanie osiągnąć całkowitej liczby ruchliwych plemników powyżej 5 milionów po 12 miesiącach badania. Według WHO norma całkowitej liczby plemników to > 15 mln w mililitrze, a ruchliwość dotyczy przynajmniej 30-40% z nich; całkowita liczba plemników w jednym [...]
GVT to system treningowy, który bazuje na wysokiej objętości treningowej. Sam plan nie jest mocno rozbudowany pod kątem ćwiczeń, jednak ilość serii, jaką należy wykonać, mieści się w zakresach 10x10. Kto był pierwszy? Vince Gironda wykorzystywał trening typu 10x10, to dodatkowo otwiera dyskusje, która dotyczy tego, kto był pierwszy - Girodna czy [...]
Występowanie tej grupy chorób jest silnie powiązane z wieloma czynnikami, na które poniekąd każdy ma wpływ. Są to czynniki środowiskowe, dlatego warto zrewidować swoje postępowanie pod względem swojego zdrowia, bo jeśli można, to warto zrobić wszystko, by ustrzec się przed tą bardzo ciężką i poważną chorobą. Dieta powinna być pełnowartościowa, [...]
[...] będzie, jeśli brak snu połączysz ze „śmieciowym jedzeniem” (fast food) i alkoholem. To naprawdę nie ma sensu. Kulturystą się jest, a nie bywa. Musisz coś wybrać. Referencje, badania, literatura: T. A. Trappe i in. Effect of ibuprofen and acetaminophen on postexercise muscle protein [...]
[...] rozprawka nie wyczerpuje tematu i nie daje wiążących odpowiedzi. Zawsze trzeba pamiętać, że mamy do czynienia z pewnego rodzaju uproszczeniami. Co mówią badania naukowe o diecie ketogenicznej? W przeglądzie systematycznym i metaanalizie przeprowadzonych przez Santosa i wsp. wzięto pod uwagę 23 badania kliniczne. Autorzy [...]
W pierwszej części tekstu skomentowałem nowe badania dotyczące wpływu pory spożywania i składu posiłków dla osób o normalnej glikemii oraz u tych, mających problemy z poziomem glukozy na czczo czy insulinoopornością. Po treningu siłowym - ma to uzasadnienie, jeśli celem nadrzędnym jest redukcja tkanki tłuszczowej. Jeśli priorytet to masa, siła [...]
[...] były narażone na 29% większe ryzyko wystąpienia cukrzycy. Dotyczy to coli, toników, oranżad, soków z koncentratu, soków 100% (wyciskanych w domu) i innych źródeł cukrów. W badaniach Eshak ES i wsp. 2013 r. kobiety spożywające codziennie porcję słodzonego napoju były narażone na ponad dwukrotnie większe ryzyko wystąpienia cukrzycy typu II (w [...]
[...] jednoznacznej odpowiedzi, na temat roli progesteronu u mężczyzny. Prawdopodobnie nie jest on wcale tak zły, jak kiedyś sądzono. Niemniej zachowałbym ostrożność. Referencje, badania: Anna Boruczkowska i in. „Coronary artery disease in hypertension” https://www.termedia.pl/Coronary-artery-disease-in-hypertension,8,5592,1,1.html Yeon Won Park [...]
Jednym z najbardziej niedocenianych aspektów treningowych jest odpoczynek. Niektórzy uważają, iż jest on częścią treningu - i można przyznać im rację. Sądzę, że można mieć nie do końca dopracowaną dietę i „rosnąć”, ale najlepszą dietę da się zniweczyć niewystarczającą długością i/lub jakością snu. Sen a wydolność Celem pracy było określenie [...]
[...] pchnięciu kulą, sprincie (biegu na 100 m i 200 m), maratonie czy pływaniu nie jest znacząco poprawiana, a w niektórych przypadkach obserwuje się regresję wyników (nacisk na badania antydopingowe, pojawiły się nowe metody wykrywania farmakologii). Wskutek treningu możesz sprawić, że jamnik będzie szybciej biegał, ale nie zrobisz z niego charta. [...]
W ostatnich latach opublikowano dziesiątki badań, których wyniki są co najmniej niepokojące. Tymczasem w popularnych serwisach, na podstawie jednego badania dotyczącego 810 dzieci i nastolatków, wywnioskowano, że: „Aktywność w mediach społecznościowych nie zwiększa u dzieci i młodzieży ryzyka depresji”. Brakuje mi odpowiednio kulturalnych słów, by [...]
Okres „postanowień i zmian” zwykle zaczyna się, gdy na zewnątrz robi się ciepło – niestety wtedy jest już trochę za późno na odrabianie wieloletnich zaniedbań. W klubach odnotowuje się wzmożony ruch tuż przed wakacjami, często we wrześniu i październiku. Aby uzyskać zadowalające efekty, musisz trenować bez dłuższych przerw, często wiele lat. Ale [...]
[...] w sieci „cudownych diet” powoduje więcej szkód, niż pożytku. Bardzo często panie za najlepszą dietę uważają dostarczanie 1200-1400 kcal dziennie. Niestety liczne badania pokazują, iż: nawet 50% utraconej tkanki tłuszczowej wraca w ciągu miesiąca po zaprzestaniu stosowania restrykcyjnej diety! podobna dieta ma negatywny wpływ na [...]
[...] żywności. Spożycie soli, jakie ma znaczenie? Spożycie soli zostało po raz pierwszy opisane jako potencjalny czynnik ryzyka raka żołądka w 1959 r. W niektórych wczesnych badaniach stwierdzono, że używanie lodówek do przechowywania żywności jest skorelowane ze zmniejszeniem zachorowalności na raka żołądka. Dlaczego? Bo chłodzenie umożliwia [...]
[...] wzięto pod lupę 28 082 kobiet, amerykańskich pracowniczek służby zdrowia, w wieku co najmniej 39 lat, wolnych od chorób sercowo-naczyniowych, raka i nadciśnienia na początku badania. W ciągu 12,9 lat obserwacji u 13 633 kobiet wystąpiło incydentalne nadciśnienie tętnicze. Okazało, się, że im częściej kobiety spożywały owoce i warzywa, tym były [...]
[...] powysiłkowe utylizowanie tłuszczu czy przyspieszanie metabolizmu spoczynkowego. Próba „wybiegania” błędów popełnianych w kuchni jest z góry skazana na porażkę. Referencje, badania, literatura: Da mota G.R. I in. Strength training and weight loss. Madzima TA i in. Night-time consumption of protein or carbohydrate results in increased morning [...]
Na to pytanie nie ma dobrej, jednoznacznej odpowiedzi. W grę wchodzi zbyt dużo wariantów treningu i czynników dodatkowych. Częstotliwość treningów (możliwość utrzymania danego reżimu treningowego) zależy od wieku, wytrenowania, tolerancji obciążenia (możliwości regeneracyjnych ustroju), środowiska hormonalnego, diety, suplementacji, stosowania [...]
[...] kilkuminutowym materiale zebrało się masę mitów, błędów i przeinaczeń. Evelyn Medawar i wsp. sugerują, iż diety wegańskie i wegetariańskie: dają większe efekty redukcyjne (badania Turner-McGrievy i wsp. z 2007 r. , Burke i wsp. 2008 r.; Turner-McGrievy i wsp. 2015 r.), dają większe efekty redukcyjne i prozdrowotne (np. Barnard i wsp. 2009 r.; [...]